Как в Долна баня пазят традициите за Бъдни вечер?

Боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на печка с дърва
24 дек 2019 09:41, Анисия Иванова
5

В очакване на празничната вечер как се подготвя един български дом в Долна Баня.

Екипът на Bulgaria ON AIR гостува в дома на Аделина Панова. Тук се залага на класическата традиционна трапеза - боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на печка с дърва.

"Като едно време при баба. По-задушевна е обстановката. Като че ли празникът става по-съкровен, по-топъл", сподели Ади пред зрителите на "България сутрин".

Тя разказа, че приготвянето на празничната вечеря отнема почти целия ден и никога не може да повтори вкуса на ястията за Бъдни вечер в друг ден от годината.

На Ади не ѝ липсва големия град. "Няма го напрежението. Няма я психическата атака. Хората са по-весели, по-добри", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Според традицията в семейството на Ади в питката ще има бобче, копче, дренче и паричка. Дренчето за здраве, копчето е любов, а бобчето е за щастие. Питката по стар български обичай е содена. Прави се с малко брашно, сода, олио и малко сол.

"Коледа от моето детство ухае на нещо съкровено и най-вече на домашния уют. Баща ми винаги прекадяваше къщата с тамян", сподели Ади.

Тя се опитва да запази семейната традиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Весели Празници преди 4 години
Покръстването през 866 г. не е просто Покръстване както в 21 век познават повечето които са ходили на Църква а насила Християнизирани и забележете и си запишете който отказвал и се съпротивявал бива наказван със Смърт , вие пак си казвайте от срам и позор Покръстването така ще си умрете и 13-то Поколение без да знаете и научите някога
4
0
 
1
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 4 години
ошав сякаш е малко българо-турска традиция ама карай...
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До СнежанкаЩо пък ти трябва цял ден да готвиш, за какво са седемте джуджета?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И във Факултета пазят тая стара българска традиция да си приготвят коледните ястия на печка с дърва. Може и на печка с автомобилни гуми, ако липсват дърва, както са го правили древните българи.
1
4
 
11
 
! Отговори
Снежанка преди 4 години
Яде се постно от тези, които са спазвали постите. Идеята е била да се доизяде всичко, че от утре почва месното. Няма общо с религия и библия. Датата също не е тази, защото Христос е роден през лятото. Мен лично вече ме дразнят тези празници с агресивната си комерсиалност и фалшива еуфория. А пък да готвя и меся цял ден, изобщо не е идеята ми за празник...